Wat betekent het om hooggevoelig te zijn?

cynthia houben

Vroeger dacht ik altijd dat iemand die hooggevoelig was gewoon een emotioneel persoon was, wat meer dan anderen. Maar gevoelig van karakter zijn of hoogsensitief is heel wat anders. Ik wist ook niet dat ik dat zelf was. Als je hooggevoelig bent kan dat een vloek zijn of een gave. Voor de meeste mensen is het een vloek, omdat ze niet snappen waarom ze zo zijn en je voelt je anders dan anderen. Gewone dagelijkse dingen die voor andere mensen makkelijk zijn, kunnen erg zwaar zijn voor iemand die hooggevoelig is.

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 10 tot 15 mensen een hoog sensitief persoon is. Ik merk dat er heel weinig mensen weten wat het inhoudt, ook als je het niet bent is het handig om het te weten, misschien is iemand in je familie het of je partner. Want er komt een hele handleiding bij ;).

Hooggevoeligheid is een eigenschap van het zenuwstelsel in combinatie met de hersenen. Ze denken dat het een erfelijke eigenschap is, die evenveel voorkomt bij mannen als vrouwen. Dit blijkt uit onderzoek van Elaine Aron, Amerikaans psychotherapeute en universitair docente.

Maar wat betekent het nou eigenlijk in de praktijk?

Mensen die hooggevoelig zijn daar zijn de zintuigen heel fijngevoelig afgestemd. Ze merken meer signalen en details op. Wat andere mensen niet oppikken voelen hoogsensitieven mensen wel. Ze zijn veel gevoeliger voor alle prikkels die we heel de dag door krijgen. Ik merk dat ik het steeds moeilijker krijg die allemaal te verwerken. Sinds er social media is en internet krijgen we meer informatie binnen dan ooit. Voor iemand die hoogsentitief is kun je dit vergelijken met een kermis die 24 uur lang duurt. Dit is erg vermoeiend, zelfs mijn dromen zijn levendig en net echt waardoor ik vaak moe en uitgeput wakker word. Maar de mooie kant ervan is dat je alles intens beleeft. Verdriet en boosheid maar ook geluk en dankbaarheid. Ik ben voor kleine dingen in het leven zo dankbaar als een kind, ik denk ook echt dat ik daarom zo ver ben gekomen het laatste jaar. Als er iets goeds in mijn leven gebeurt, hoe klein het ook is, kan ik daar dankbaar voor blijven. Het is ook fijn dat je heel goed kunt voelen wat iemand anders voelt. Je hebt empathische mensen, die kunnen zich goed inleven en begrijpen veel. En hoogsensitieve mensen die voelen letterlijk wat de ander voelt. Het is fijn omdat je veel mensen begrijpt en ze kan helpen, maar het kan ook zwaar zijn, ik neem iemands gevoel over en kan daar dagen tot weken lang last van hebben als ik niet uitkijk.

Ik hou ook van feestjes en als ik me focus op de groep met wie ik ben en probeer in de muziek op te leven dan gaat het goed, maar soms als je er dan niet op let dan kan ik me echt rot voelen op een feest. Heb het vaak niet door, ineens komt er een overweldigend gevoel over me heen van emoties. Zoveel mensen, zoveel prikkels en dan moet ik even bewust tegen mezelf praten dat alles wat ik voel gewoon komt door de omgeving waar ik ben. Als ik dan een rondje ga lopen met een vriendin en even kletsen, voel ik me altijd beter.

Je kunt niet iedereen gelukkig maken…

Ook betekent hooggevoelig zijn dat je altijd rekening met iedereen wilt houden, dat je alles perfect wilt doen en je iedereen gelukkig wilt maken. Dat is allemaal heel mooi, maar bij hooggevoelige mensen gaat het vaak ten koste van hunzelf. Dat heb ik laatst gemerkt, als je mijn vorige blog hebt gelezen weet je dat het even niet goed ging. Ik ging veel te lang over mijn grenzen heen. Inmiddels gaat het beter. Ik moet gewoon leren meer tijd voor mezelf te nemen en ook accepteren dat ik niet iedereen kan helpen. Ik vind het moeilijk om nee te zeggen en mijn grenzen aan te geven. Ben hier nu aan aan het werken en het gaat steeds beter! Als je ook hooggevoelig bent probeer hier dan aan te werken. Ik werd ongelukkig omdat ik niet doorhad dat ik iedereen tevreden wilde houden, mijn hoofd zat continue vol met hoe iemand anders zich voelde en hoe ik diegene kon helpen. Omdat ik zo graag mensen help had ik niet eens door dat ik mezelf helemaal vergat. Dus toen ging het mis. Maar dat is goed, want nu heb ik weer meer over mezelf geleerd:).

Er is nog zoveel te vertellen over hooggevoeligheid, dat kun je nooit in één blog krijgen. Er zijn veel boeken over geschreven, heb er zelf nog geen gelezen, maar als mijn andere boek uit is ga ik er zeker wat bestellen. Als je nog tips hebt welke ik zou moeten lezen, laat het me weten in een reactie!

HSP workshop dag ! Comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.