Welcome

We are creative.

Follow us

PIJN VOELEN EN LEREN LOSLATEN

PIJN VOELEN EN LEREN LOSLATEN

Om als persoon te groeien is het van belang om al je gevoelens toe te laten en ze te leren loslaten. Dat is een deel van het verwerkingsproces. Maar vaak stoppen we het gevoel weg, want negatieve gevoelens willen we het liefst zo min mogelijk voelen. 

DEPRESSIE

Zelf was ik erg goed in wegstoppen, ik heb veel meegemaakt als klein kind al en er bleven zich heftige gebeurtenissen aandienen naarmate ik ouder werd. Achteraf gezien heb ik hier nooit mee gedeald en stopte ik alles weg. Niet gek dat ik op mijn 18e zwaar depressief werd en dit 6 jaar aanhield. Ik was er bijna niet meer geweest, zelfmoord gedachtes waren bij mij dagelijks aan de orde. Het was een strijd en ik ben enorm dankbaar dat ik hier zelf uit ben gekomen.

Zoals jullie van mij weten, wil ik zo graag anderen helpen om hun kracht terug te vinden. Misschien ben je al depressief of heb je ook dingen meegemaakt die je veel pijn doen. Om depressie te voorkomen is het zo belangrijk dat we onze gevoelens accepteren, voelen en leren los te laten. Dit is zeker geen makkelijk proces, maar het is het wel waard.

JE EMOTIES LEREN VOELEN

Er gebeuren nog steeds dingen in mijn leven die mij pijn doen, ik heb het afgelopen jaar weer veel meegemaakt waarvan bijna niemand iets weet, maar nu is het anders dan vroeger. Nu voel ik wat ik voel, ik stop het niet meer weg. Pijn, verdriet, maar ook schuldgevoel alles laat ik toe. Zo intens dat het soms voelt alsof ik mezelf verlies. Maar op het punt dat je denkt ik kan echt niet meer, komt er een gevoel van acceptatie en loslaten. Het is in het begin heel ongemakkelijk en niet fijn om negatieve emoties helemaal toe te laten. Maar na verloop van tijd geef je er zelf geen oordeel meer over. Negatief en positief, ik vind het allemaal goed nu. Het hoort bij het leven en we hebben ze allebei nodig om te groeien.

Sommige dingen zijn oneerlijk die gebeuren, maar je hebt er helemaal niks aan om iets oneerlijk te vinden en ertegen te vechten. Je kunt het wegstoppen, maar dit uit zich uiteindelijk altijd in bepaalde blokkades. Het kan zich bijvoorbeeld uiten in ziekte, je voelt je lichamelijk niet goed of het uit zich in de vorm van altijd negatief denken, je gevoelens niet goed kunnen uiten, problemen met anderen, psychische klachtenen ga zo maar door. Je zult merken dat je leven gewoon niet gaat zoals je wilt.

VERWERKING

Ik weet er echt alles van, door het wegstoppen van mijn emoties werd ik depressief en zelfs na mijn depressie bleef mijn leven negatief en trok ik vaak verkeerde situaties en mensen aan. Nu ik mijn problemen en angsten recht in de ogen kijk en oplos, vind ik het leven erg fijn. Elke dag is weer een soort droom, want gelukkig zijn is waar we allemaal naar streven. En ik kan oprecht zeggen dat ik dat nu voel. Ondanks de rot dingen die uiteraard nog steeds wel eens gebeuren. Wat er nu ook gebeurt, ik kan ermee omgaan ik kan de situatie aan en ik deal ermee. Ik weiger nog een keer alles weg te stoppen en mijn eigen geluk in de weg te zitten.

Heb je pijn uit je verleden of gebeuren er nu dingen die je pijn doen? Of voel je je regelmatig down en heb je geen idee waarom. Ga het jezelf dan afvragen, ga desnoods opschrijven wat je voelt en denkt. Dit doe ik heel vaak om erachter te komen wat er aan de hand is. Je hoeft geen oplossing te bedenken, voel gewoon hoeveel pijn je hebt en bestempel dit niet als negatief, maar weet dat je bezig bent het te voelen en straks los te laten. Als ik pijn voel opkomen laat ik het toe, als ik moet huilen dan huil ik zolang als dat moet en daarna voel ik een enorme opluchting. Die gevoelens mogen er zijn en elke keer dat het gebeurt ben je weer een stukje dichterbij verwerking.

Liefs,

handtekening cynthia houben

Je kunt me ook volgen via  InstagramFacebook , YouTube & Bloglovin’