Welcome

We are creative.

Follow us

Meditatie…niks voor mij. Of toch wel?

Meditatie…niks voor mij. Of toch wel?

Ik heb nooit wat met meditatie gehad. Als ik wel eens probeerde te mediteren dan irriteerde ik me alleen maar aan alle gedachtes die binnenkwamen. Wist ook niet zo goed wat ik moest doen om goed te mediteren. Dus ik liet het er maar bij zitten. Na Ibiza dit jaar had ik er echter wel ineens zin in en toen ben ik guided meditation gaan doen. Dan zet ik op YouTube een filmpje aan en een stem begeleidt je dan. 

Dit ging wel heel goed, alleen merkte ik dat dit meer mindfullness is dan echt mediteren. Omdat ik echt 1001 gedachtes heb heel de dag en daardoor regelmatig stress ervaar, wilde ik toch echt leren mediteren. Die dag viel er een folder in de bus van zen.nl. Ze boden een introductie cursus aan voor zen meditatie. En omdat ik niet in toeval geloof en dat briefje precies in de bus viel toen ik besloot het echt te willen leren, heb ik me meteen aangemeld.

Ze zitten door heel Nederland en gelukkig ook in Breda! Dus ik kon gewoon in mijn eigen stad meedoen. De eerste 2 lessen had ik gemist, want ze waren al begonnen, maar ik kon een paar uur eerder komen om het in te halen.

Wat is zen nou eigenlijk?

‘Zen’ is eigenlijk een afkorting van ‘Zen Boeddhisme’. Er wordt vooral gericht op verlichting bereiken. Ik denk dat je er vooral geen label aan moet plakken. ‘Zen’ moet je zijn en kun je niet goed in woorden uitdrukken, het is meer een state of mind.

Ik heb uiteraard van te voren wat informatie over zen meditatie opgezocht. En het komt erop neer dat je met zen meditatie probeert je gedachtes en beelden zoveel mogelijk uit te zetten. Gedachtes zullen we altijd blijven hebben, maar normaal blijven we erin hangen of ga je erop door in je hoofd. Maar de bedoeling is dus om dat wat stiller te krijgen in je hoofd. Lichaamshouding, ademhaling ( wordt bij zen meditatie niet zo op gefocust) en geest zijn hierbij belangrijk.

De eerste les. 

Dymphie ( zen master) is er altijd op zaterdagochtend om les te geven, dus die stond me al op te wachten. Samen met haar en haar assistent kon ik de eerste lessen inhalen. Ze vertelde me eerst wat informatie over Zen, meditatie en hoe de lessen er een beetje uit gaan zien. Het was een hele fijn sfeer! Warme lieve mensen en de ruimtes waren ook erg ”Zen” ;). Volgende keer zal ik wat foto’s maken om jullie een impressie te geven.

Na de informatie gingen we mediteren, ze legde me uit wat ik moest doen. Hoe mijn houding moest zijn en welke dingen ik kon toepassen om mijn gedachtes te verminderen. Wat was dat moeilijk! Besefte me toen ineens pas hoeveel gedachtes je wel niet hebt. Wel lukte het me de 2e keer dat we gingen mediteren al veel beter. Les 1 ging trouwens over de meditatiehouding en les 2 over doelgerichte zen. Na 2 uurtjes kwamen de andere cursisten binnen. Deze les zou gaan over concentratie, aandacht en afleiding.

Vorige les hadden ze een thuis opdracht gekregen en die gingen ze bespreken. Erg leuk om te horen hoe het bij iedereen gaat met mediteren en de opdrachten. Nadat we het hadden besproken, gingen we weer mediteren. Na deze meditatie ook nog een aandachtsopdracht. Ze leren je echt om ook in het gewone leven je aandacht op één ding te richten en daar met je volle gedachten bij te zijn. Dat kan iedereen wel gebruiken denk ik;).

Mijn persoonlijk doel.

Ik kreeg trouwens ook een formulier waarop je je persoonlijke doelstellingen kon schrijven. Wat je dus graag wilt bereiken met deze cursus. Dat kan van alles zijn. Kan alleen met meditatie te maken hebben maar ik heb wat anders gekozen en dat is dat ik compleet mezelf wil kunnen zijn zonder erover na te denken wat de buitenwereld ervan vindt. Ben daar al heel veel in gegroeid, maar wil er nog meer in groeien dus dat leek me een fijn doel. Ook gaven we cijfers aan onszelf hoe je bijvoorbeeld nu met stress omgaat en hoe je dat over een half jaar wil hebben.

Is het iets voor jou?

Nu ik dit aan het typen ben merk ik dat het erg lang wordt haha. Wil nog zoveel vertellen, maar het lijkt me slim dit in delen te doen. Ik vond het in ieder geval erg fijn. Ik ben van mening dat deze maatschappij teveel op materiële dingen gericht is of succes halen. Maar we vergeten je innerlijke rust en jezelf van binnen te ontwikkelen. De afgelopen 2 jaar heb ik me daarmee bezig gehouden en ik ben enorm gegroeid als persoon maar tegelijkertijd heb ik door die innerlijke rust ook mijn eigen bedrijf weten op te zetten. Dus je merkt meteen dat als je van binnen in balans bent je wereld ook fysiek echt verandert.

Als je merkt dat je vaak achter de feiten aanloopt, weinig rust hebt, veel stress of nooit in het moment leeft dan raad ik dit zeker aan! Eigenlijk raad ik het iedereen aan, want ik vind dat body, mind en soul in balans moeten zijn om een fijn leven te kunnen leiden. Als je je maar focust op één van die 3 dan zul je op de andere vlakken niet goed functioneren. Ik hoop echt dat steeds meer mensen hier bewust van worden dat ze hun geluk echt zelf in de hand hebben:).

Als je ook even wilt kijken of het iets voor je is kun je op www.zen.nl kijken!

Liefs, Cynthia

Je kunt me ook volgen via Bloglovin’, Facebook & Instagram