Intermittent fasting | update week 7

Deze week ben ik 7 weken bezig met intermittent fasting, ik dacht eigenlijk al veel langer haha. Als je mijn insta story hebt gezien, vertelde ik daar dat ik bij Health Advies Breda weer mijn vetpercentage heb laten meten en ik na meer dan 6 weken 4,7 % vet kwijt was. Dat klopte dus niet zie ik nu, dat moest zijn na bijna 5 weken was ik 4,7 % vet kwijt ( van 24,5 naar 19,8%). Bizar! Zo snel is het nog nooit gegaan. Qua kilo’s weet ik het niet, elke weegschaal geeft wat anders aan, dus ik kijk alleen naar mijn vp en foto’s. 

DIT IS GEEN DIEET

Ik wil er gelijk bij vermelden, ik ben niet begonnen met intermittent fasting om droger te worden. De voornaamste reden was voor mijn gezondheid. Ook is intermittent fasting geen dieet, dit is een levenswijze. Je eet gewoon hetzelfde aantal kcal als normaal alleen in kortere periode. In de zomer eet ik minder om droger te worden, dus dat ik nu droger word is natuurlijk ook omdat ik minder eet dan ik verbruik.

Zoals ik eerder vertelde vond ik intermittent fasting erg ongezond klinken. Ik had er dus een vooroordeel over, tot ik me er meer in ging verdiepen. En erachter kwam dat het veel gezondsheidsvoordelen heeft, dat wilde ik dan wel eens zelf meemaken. Naast de gezondsheidsvoordelen wordt er gezegd dat je ook een vetverbrandende machine wordt. Dus je leert je lichaam weer aan om eerst vet te verbranden.

2000 KCAL PER DAG

In mijn eerste update vertel ik dat ik energieker ben en me fitter voel. Qua lichaamsvet was er trouwens geen verschil na 3 weken. Dit is dus waar veel mensen opgeven en dan moet je juist doorgaan! Ik ben doorgegaan uiteraard en na 5 weken ging het ineens als een speer. Heb trouwens niks aan mijn kcal veranderd na die 3 weken, ik zit nu al 7 weken rond de 2000 kcal. Vroeger had ik echt nooit gedacht dat ik 2000 kcal kon eten per dag + in de avond eten en dan nog droger worden haha. Ik eet namelijk elke dag van 15.00 tot 23.00 of 00.00 uur.

Waarom ik nu zoveel kan eten is natuurlijk omdat ik de afgelopen jaren spieren heb opgebouwd. Dus hou je net zoals ik van veel eten ga krachttraining doen haha ;). Waarom ik trouwens pas om 15.00 uur eet? Ik ben elke dag tot een uur of 15.00 vaak aan het werk achter de laptop. Daarna word ik pas actief. En s’avonds vind ik het altijd fijn om nog lekker te kunnen eten.

cynthia houben

Links 5 juni – Rechts 22 juni

UPDATE AFGELOPEN 4 WEKEN

Wat mij vooral opvalt sinds ik ben begonnen met intermittent fasting:

 • Veel meer energie. Normaal werd ik na het ontbijt heel moe en viel vaak bijna in slaap achter mijn laptop. Dat gebeurt nu niet meer. Ik voel me heel gefocust.
 • Ik heb diabetes type 1 en moet insuline spuiten. De eerste 2 weken was mijn suiker veel laag en in de ochtend wat hoog. Na 2 weken werden mijn bloedsuikers stabiel. Voor ik aan intermittent fasting deed waren mijn bloedsuikers vaak te hoog in de ochtenden en in de avond, dat is nu niet meer zo! Voor de mensen die ook diabetes hebben, ik spuit nu 1 eenheid in de ochtend dat houdt hem goed tot 15.00 uur. Daarna eet ik dus tot 23.00 uur en ik hoef nu ineens maar de helft te spuiten dan wat ik normaal spoot. Terwijl de koolhydraten dus hetzelfde zijn gebleven. Heb je suikerziekte? Begin niet zomaar met intermittent fasting, ik ken mijn lichaam heel goed en weet wat ik doe. Als je dit ook wilt doen, kun je het beste eerst met je arts overleggen.
 • Soms sport ik voor 15.00 uur, dan heb ik dus nog niks gegeten. Je zou denken dat je dan erg slap bent en het niet goed gaat. Dat was ook zo de eerste week, nu heb ik afgelopen week zelfs meer gewicht gepakt en dat voelde goed! Ik ga niet zeggen dat dit door intermittent fasting komt, ik heb geen idee haha, misschien is het ook deels mindset. Ik weet het niet, maar vond het wel apart.
 • Ik heb wat meer gecheat dan normaal, ook op cheatdays begon ik pas te eten om 15.00 uur. Maar ik had dus wat meer sociale gelegenheden waardoor ik vaker wat lekkers nam dan normaal. Nu word ik wel droger en snel ook en voor ik met intermittent fasting begon was ik al gezakt naar 2000 kcal, maar toen at ik heel de dag door en werd ik niet droger.
 • Nadeel: sommige dagen heb ik wel honger voor 15.00 uur, maar ik snap niet helemaal waarom eerlijk gezegd, want meeste van de tijd heb ik dat dus niet. Afgelopen week had ik ineens weer zo’n dag, echt enorme cravings. Maar aan de andere kant dat hebben we allemaal wel eens zo’n dag dus misschien heeft dat er niks mee te maken.
CONCLUSIE

Ik ga niet beweren dat dit voor iedereen zo goed zal werken, maar ik merk dat mijn lichaam er dus heel goed op reageert. Zoals ik me nu voel denk ik dat ik hier niet mee ga stoppen. Omdat het een levenswijze is en geen dieet, is het heel goed te doen. Ik heb wat mensen gesproken laatst die hierbij zweren en dit al jaren doen. Zij merken ook dat ze veel meer energie hebben, ze sneller vet verbranden en dat ze meer helderheid en focus hebben gedurende de dag. Ik vind het echt super interessant, vooral omdat ik er tegen was in het begin. Maar ik kom er van terug, ik heb nu zelf ervaren hoe het voelt en ik voel me er heel goed bij.

Heb jij het wel eens geprobeerd of ken je mensen die het doen? Ben benieuwd! Laat het weten in een reactie:).

 

handtekening cynthia houben

Wil je graag hulp om je doelen te bereiken? Ik maak ook schema’s zonder coaching of met whats app coaching. Mail naar cynthia@gymjunkies.nl als je meer info wilt:). 

 

Comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Simone

  Super leuk geschreven!
  Ik doe dit ook sinds 3 weken, klopt wat je zegt dat je nog niks merkt.
  Goed om te weten om vol te houden.
  Ga ik zeker doen!!

  • Cynthia Houben
   Simone

   Dankjewel! En leuk dat je er ook mee bent begonnen. Even rot dat je nog niks merkt, maar dat komt zeker goed:) En anders even kcal ietsje verlagen na een tijdje. Succes! X

 • 5 FABELS OVER AFVALLEN - Cynthia Houben

  […] of je wel of niet wil ontbijten. Zelf eet ik pas om 15.00 uur omdat ik sinds een half jaar aan intermittent fasting doe voor mijn gezondheid. Maar ook leert je lichaam weer eerst vet te verbranden. Het maakt niet uit […]

 • Lynn

  Interessant om te lezen. Gebruik je nog steeds interemittent fasting?
  Of wissel je hierin af?
  Ben u begonnen om later te ontbijten rond 10:30/11:30 en dan na 20:00 niet meer te eten. Merk dan dat mijn suiker in de nacht stabieler zijn.

  • Cynthia Houben
   Lynn

   Ik doe het nu op gevoel 🙂 dus niet meer dagelijks maar luister naar mijn lichaam wat het nodig heeft. Meeste van de dagen eet ik dan na 12.00 uur. Mijn suikers zijn ook stabieler als ik s’avonds dan niks meer eet na 20.00 uur. Doe je het al lang intermittent fasting?