IK VOELDE ME ANDERS EN ALLEEN

hooggevoeligheid wat is dat

Ik voelde me anders en alleen voor het grootste deel van mijn leven. Ongeveer 3 jaar geleden kwam ik erachter dat ik hooggevoelig ben. Hooggevoeligheid oftewel HSP is een eigenschap. Het heeft met je hersenen te maken en je zenuwstelsel. Als je niet weet dat je het bent kan het leven heel zwaar zijn.

Ik merk dat er nog veel mensen zijn die niet weten wat het inhoudt. Ook als je het niet bent is het handig om te weten wat het is, want misschien is iemand in je familie het, je kind bijvoorbeeld of je partner. Er komt namelijk een hele handleiding bij ;).

Hooggevoeligheid is een eigenschap van het zenuwstelsel in combinatie met de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van Elaine Aron, Amerikaans psychotherapeute en universitair docente.

HSP komt voor bij 20% van alle soorten op aarde. Niet alleen bij mensen, maar dus ook bij dieren. Waarom werkt het zenuwstelsel en de hersenen van 20% van de mensen en dieren anders?Wetenschappers en psychologen vertellen dat hsp’ers nodig blijken te zijn voor de overleving van het ras. Hooggevoelige mensen of dieren kunnen namelijk dingen die de andere 80% van de soort niet kan. We zijn niet meer of minder dan niet hsp’ers. We werken gewoon anders. Onze hersenen en het zenuwstelsel pikken veel meer op. Dat kan overweldigend zijn en dus ook de reden dat HSP als een vloek kan worden ervaren. Maar eigenlijk is het dus een gave, als je ermee om leert gaan.

EMOTIES ZIJN DIEP

Ik voel alles dieper. Verdriet, pijn en angst voel ik bijvoorbeeld heel heftig. En niet alleen van mezelf. Als iemand anders het ervaart dan neem ik het over. Ik voel het alsof het van mij is. Ook de reden waarom hsp’er moeten uitkijken met welke films en series ze kijken. Je voelt het dan zo intens dat je het niet los kunt zien van jezelf. Als iemand anders verdriet heeft, voelt het alsof jij verdriet hebt. Dit los gaan zien van elkaar is een hele kunst, maar niet onmogelijk! Ik heb er de afgelopen jaren mee om leren gaan. Weg gaat het nooit, maar je kunt het sneller van je afzetten.

Gelukkig voel je alle emoties diep, dus ook als je geluk ervaart. Van kleine dingen kun je intens genieten en ze observeren. Zoals het kijken naar een bloem, het water in een fontein, insecten die op de grond lopen, de wolken die langzaam voorbij drijven. Je bent gefascineerd door alles! De dingen die voor niet hsp’ers normaal zijn, merk jij op en kun je uren naar kijken. Je voelt ook een diepe connectie met de natuur, dieren en andere mensen. Al zoek je grote groepen liever niet op. Als kind ( of nu nog steeds) lijk je verlegen, maar eigenlijk ben je aan het observeren en heb je geen zin om te praten.

GEÏRRITEERD, EMOTIONEEL & ANGSTIG

Toen ik nog niet wist dat ik hoogsensitief was, voelde ik me op feestjes en in grote groepen enorm angstig en kon ik wel in huilen uitbarsten. Daarom dronk ik veel omdat je dan minder voelt van je omgeving. Nu weet ik dat ik zo angstig werd, omdat ik de gevoelens en energie van andere mensen voelde en overnam. Nu ik dit weet kan ik er makkelijker mee omgaan.

Als je niet genoeg ruimte krijgt jezelf te zijn of genoeg rust, dan kun je ook uitvallen tegen mensen die bij je in huis wonen. Je bent snel geïrriteerd en kunt boos of emotioneel worden en huilen zonder reden. Je wordt bestempeld als overgevoelig, je neemt alles te persoonlijk, je voelt teveel en je moet maar eens gewoon normaal doen. Na een leuke dag of avond weg kun je chagrijnig of stil zijn. Je kunt minder enthousiast zijn dan andere mensen en vaak wordt je dan gevraagd; ” Vond je het niet leuk ofzo, je bent zo stil? ” Dan ga je aan jezelf twijfelen, want je vond het wel leuk alleen het was zo druk, veel mensen, veel geluiden, en je wilt nu gewoon even alleen zijn. Je voelt je al snel niet leuk genoeg, raar, of saai, maar dat ben je niet. Je hebt gewoon teveel dingen opgepikt die andere mensen niet voelen en zien en je hebt tijd nodig om dit te verwerken.

DE EMMER LOOPT OVER

Je kunt het zien als een emmer water die overloopt. Als je de kraan hard openzet dan stroomt hij al heel gauw over. Dus als jij in een omgeving bent met veel prikkels dan stroom jij heel snel over. De gewone wereld kan een hele opgave zijn en daarom is het belangrijk om een balans te vinden. Ik blijf op een verjaardag vaak niet langer dan een paar uur. Ik pushte mezelf vroeger om langer te blijven, want dan ben ik bang dat iemand anders zich rot voelt als ik eerder weg ga. Nog zo’n eigenschap van HSP. Je houdt veel te veel rekening met anderen, omdat je letterlijk hun gevoel kunt voelen. Je wilt dus dat iedereen blij is. Maar als ik mezelf push gaat het de dagen erna mis. Wil ik geen mensen zien, geen werk doen en mezelf opsluiten. Als ik voor mezelf kies en die balans heb dan gaat het goed. En kan ik goed functioneren.

Ik weet nu waar mijn grenzen liggen, maar het blijft lastig voor de mensen om je heen om je te begrijpen. Vaak denken ze dat je gewoon te gevoelig bent, maar dat is het dus niet. Je hersenen pikken op één moment wel duizend meer prikkels op dan een niet hsp’er. Voordeel ervan is dat je een goede intuïtie hebt.  Als je niet weet dat je HSP bent, vertrouw je er vaak niet op. Ik heb dit heel veel meegemaakt. Ik zag altijd het goede in mensen en schoof mijn intuïtie aan de kant. Daardoor ben ik vaak bedrogen en heb ik veel pijn ervaren.

WAT VOOR VOORDELEN HEEFT DEZE EIGENSCHAP?

Als je in balans bent en je weet dat je hooggevoelig bent dan weet je vaak dingen voor ze gebeuren. Je voelt heel duidelijk of iemand oprecht is of niet. Met een teamsport weet je zonder te kijken waar je teamgenoten zijn en wat ze nodig hebben. Als psycholoog of coach weet je precies waar je klant mee zit en wat je kunt doen om te helpen. Als vriend/vriendin voel je diepe en intense liefde en mensen voelen zich altijd begrepen door jou. In je werk en privé kan het dus juist heel veel voordelen hebben!

Ik haatte het eerst om hooggevoelig te zijn en nu zou ik niet anders meer willen. Het is geweldig en een gave. En ik hoop andere mensen te kunnen helpen om het ook zo te gaan zien.

Heb je een kind, partner, vriend(in) of huisdier die je hierin herkent. Dan kan het wellicht HSP zijn en dan hebben ze andere dingen nodig. Blijf liefdevol en probeer niet ongeduldig te zijn. Ze voelen wat jij voelt, willen je gelukkig maken, maar vergeten daarbij zichzelf. Dit maakt ze erg ongelukkig, ze voelen zich alleen en het leven wordt dan een struggle voor ze. Dit kan zich uiten in woede uitbarstingen, depressie of een laag gevoel van eigenwaarde. Het kan een gave worden, als ze daar de ruimte voor krijgen en weten hoe ze ermee om kunnen gaan.

Boeken lezen over hooggevoeligheid? Die vind je hier.

Heb je nog vragen of wil je me iets laten weten, laat dan een reactie achter op social media of onder mijn blog :).

Je kunt mij ook volgen via:

InstagramFacebook , YouTube Bloglovin’

 

 

Comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.