Hooggevoelig? Hoe herken je het…?

cynthia houben

Mijn blogje over hooggevoeligheid was zo ontzettend vaak gelezen en gedeeld. Ik denk dat veel mensen zich erin herkennen, dus het leek me weer tijd voor een nieuwe blog hierover. Ik kan er nu veel beter mee omgaan, omdat ik weet waarom ik ben zoals ik ben.

Omdat hooggevoeligheid een vloek kan zijn als je niet weer hoe je ermee om moet gaan is het erg belangrijk dat je jezelf goed leert kennen. Veel mensen weten het ook niet dat ze het zijn en dan snap je soms echt niet waarom je bepaald gedrag vertoond. Terwijl het zo mooi kan zijn!

Ik dacht dat ik gewoon gevoelig was, maar had geen idee dat hooggevoeligheid iets heel anders betekent. Ik kon na een dagje met veel afspraken helemaal instorten, tot huilen aan toe. En snapte mezelf dan echt niet. De dag erna kon ik nog amper iets, het hield me erg tegen. Of ik kon een kamer inlopen en van heel vrolijk naar een heel depressief gevoel gaan. Niet wetend waarom.

Nu weet ik dat ik dingen voel, gevoelens van anderen, maar ook kan ik zwaar overprikkeld zijn. Hooggevoelige mensen krijgen meer prikkels binnen dan andere mensen, zien meer details en dit kan overweldigend zijn. Nu ik het dus al een tijdje weet kan ik heel goed met mezelf omgaan. Ik herken de tekenen als ik overprikkeld ben en zorg dat ik op tijd rust neem. Hooggevoeligheid kan echt een gave zijn, dat heb ik nu wel gemerkt. Daarom wil ik anderen helpen om ermee om te leren gaan. Ik kan het natuurlijk niet voor je doen, maar kan wel mijn eigen ervaringen delen:).

Omdat niet veel mensen weten dat ze hooggevoelig zijn wilde ik deze blog wijden aan hooggevoeligheidskenmerken! Misschien herken je jezelf er wel in:

 • Je bent perfectionistisch.
 • Werkt liever alleen, kan er niet tegen als mensen op je vingers kijken.
 • Je doet er lang over een beslissing te nemen.
 • Je ziet veel details.
 • Je houdt van diepgang.
 • Overstuur raken van een ”verkeerde” beslissing.
 • Je werkt heel goed samen met anderen.
 • Je voelt de gevoelens van een ander, vaak alsof ze van jezelf zijn.
 • Altijd aan anderen denken voor je aan jezelf denkt.
 • Je bent vatbaar voor angsten of depressies.
 • Je kunt niet goed tegen gewelddadige films.
 • Geluiden of flitsende lichten zijn moeilijk te verwerken.
 • Je huilt vrij snel.
 • Kritiek kan hard binnenkomen.
 • Je werkt beter vanuit huis.
 • Rechtvaardigheid is heel belangrijk voor je.
 • Je leert snel.
 • Je zintuigen zijn scherper.
 • Je kunt spirituele of paranormale zaken ervaren.
 • Je kunt je verantwoordelijk voelen voor anderen. Cijfert jezelf snel weg.
 • Je kunt een negatieve sfeer goed voelen.
 • Gemene opmerkingen kunnen je van streek maken, ook al was dit niet tegen jou bedoeld.
 • Je kunt je zo goed inleven dat iedereen zich begrepen voelt door je.
 • Je kunt je snel moe voelen door alle prikkels.
 • Stress gevoelens.
 • Je kunt gevoelig zijn voor verslavingen.
 • Veel alleen willen zijn vooral na een drukke dag bijvoorbeeld.
 • Je kunt je minder voelen dan anderen, omdat je ”anders” bent.
 • De rust veel opzoeken.

De kenmerken kunnen negatief of positief uit pakken. Vroeger pakte alles bij mij negatief uit, omdat ik niet wist wat ik had. Dus ik had bijvoorbeeld verslavingen, veel huilen, niet goed kunnen werken in drukte, altijd moe, altijd overprikkeld, veel stress etc. Voelde me echt verloren als ik eraan terug denk. Voelde me ook altijd anders, want niemand die ik kende reageerde zoals ik deed.

Nu ik er beter mee kan omgaan is het leven ineens een stuk makkelijker. Ik mediteer nu, ik neem op tijd rust, ik ben veel in de natuur, ik plan niet teveel afspraken meer in op een dag, ik geef het aan aan anderen als ik me overprikkeld voel en ook het vanuit huis werken heeft me heel goed gedaan. Ik vind het nu heel bijzonder dat ik kan voelen wat een ander voelt. Zo kan ik mensen echt heel goed helpen. En op feestjes voelde ik me vroeger ineens heel depressief, zonder te weten waarom, nu weet ik dat ik veel van anderen overneem en kan ik mij daarvoor afsluiten. En heb ik dus gewoon een super leuke tijd. Leer jezelf beter kennen en je leven zal veel makkelijker worden.

Op internet kun je ook genoeg hsp testen doen om te kijken of je hooggevoelig bent. Onderschat het echt niet, want het kan je leven heel erg beïnvloeden. Leer ermee omgaan en het leven wordt heel mooi, want hooggevoelige mensen ervaren alles intens, zo ook geluk! Ik voel me gezegend dat ik zoveel blijdschap en waardering kan voelen om iets kleins.

handtekening cynthia houben

Je kunt me ook volgen via Bloglovin’, Facebook & Instagram!

Comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.