Welcome

We are creative.

Follow us

INTERMITTENT FASTING | VOOR EN NADELEN

INTERMITTENT FASTING | VOOR EN NADELEN

Zoals sommigen van jullie wel weten doe ik nu een aantal maanden aan intermittent fasting en ik ben nog steeds tevreden. Je kunt mijn andere blogs hier lezen als je wilt weten wat het is en je vindt er mijn maandelijkse updates. 

De voor en nadelen die ik hier beschrijf zijn mijn eigen ervaring! Dit kan natuurlijk voor iedereen anders zijn. Ik deel alleen wat ik persoonlijk merk en hoe ik me erbij voel:). Mijn eet window is van 15.00 uur tot 23.00/00.00 uur. Nogmaals dit is GEEN dieet, maar een levensstijl. Omdat ik sceptisch was en het me niet gezond leek, wilde ik het juist proberen omdat veel mensen erbij zweren. 

VOORDELEN INTERMITTENT FASTING
 • Na de 2e week kreeg ik meer energie en dit heeft aangehouden. Soms eet ik wel in de ochtend als ik bijvoorbeeld een nachtje weg ben met mijn vriend. Dan voel ik me meteen erg moe na het ontbijt.
 • Weinig tot geen last meer van een opgeblazen buik.
 • Meer focus. Ik werk vanuit huis vaak tot een uur of 15.00 en als ik dan niet eet heb ik ontzettend veel focus. Ik voel me helder en werk sneller. Als ik wel ontbijt merk ik dat ik snel afgeleid ben, minder helder en fit ben.
 • Na 2 weken verdween mijn honger gevoel en kon ik makkelijk 16 uur vasten soms wel langer. Zelf sporten gaat super goed. Het is raar maar ik ben sterker geworden! Voor de training eet ik alleen mijn ”ontbijt” om 15.00 uur en ga dan trainen. Maar soms train ik in de ochtend en dan heb ik dus niks gegeten. Wel moet je onthouden dat ik tot 00.00 uur s’avonds eet en ook mijn kcal inname niet verlaagd heb. Ik eet nog steeds rond de 2000 kcal per dag. Zo at ik ook voor intermittent fasting.
 • Ben 4,5% droger geworden, zonder kcal verlaging. Ging van 24% naar 19,5% in 6 weken.
 • Voor mensen met eetbuien kan dit een uitkomst zijn. Vaak leven zij al zo op deze manier, alleen dan met slechte voeding. Als je nou al je kcal verplaatst naar een eet window van maximaal 8 uur, dan kun je dus veel eten in korte tijd en de rest van de dag vast je. Heb zelf vroeger eetbuien gehad en weet dat het dan vaak alles of niks is. Dus daar biedt intermittent fasting voor veel mensen misschien wel een uitkomst.
 • Ik heb diabetes type 1 en mijn suiker is veel stabieler nu! De eerste 2 weken had ik wat uitschieters, omdat ik mijn weg nog moest vinden met spuiten. Maar nu spuit ik minder, ik heb meer lage suikers en hij blijft stabieler gedurende de dag. Heb je ook diabetes en wil je intermittent fasting gaan doen, overleg dit eerst met je arts.
 • Je kunt zelf beslissen welk eet window je kiest. Ik eet vanaf 15.00 uur, omdat ik eigenlijk tot 15.00 uur thuis achter de laptop zit dus toch niet beweeg. Daarna beginnen mijn activiteiten pas. Maar klanten van mij doen het bijvoorbeeld van 12.00 tot 20.00. Je hebt ook vele manieren van intermittent fasting. De meeste mensen kiezen voor 8 uur eten, 16 uur vasten.
NADELEN INTERMITTENT FASTING
 • Je kunt niet altijd mee doen of eet afspraken plannen. Als iemand wil lunchen, gaat het eigenlijk niet. Persoonlijk ben ik daar wel vrij makkelijk in. Als ik een lunch afspraak heb probeer ik die rond 13.00 uur te doen dan scheelt het maar 2 uur. Of ik eet de avond van te voren vanaf 21.00 uur niks meer.
 • De eerste 2 weken vond ik het moeilijkst, daar moet je dus even doorheen.
 • Sommige dagen heb ik wel echt honger in de ochtend, dit komt niet vaak voor meestal maar een paar keer per maand. Dan ben ik we geneigd eerder wat te pakken, dit doe ik dan soms ook wel.
 • Je omgeving kan er raar op reageren, wat ik ook snap want zelf dacht ik ook dacht het ongezond was. Maar het heeft veel gezondheidsvoordelen. Hier kun je ook wetenschappelijke onderzoeken over opzoeken. Als je het uitlegt aan je omgeving is mijn ervaring wel dat ze het interessant gaan vinden.

Voor mij is het echt een uitkomst, ik ervaar veel meer voordelen dan nadelen. Wel denk ik dat het niet voor iedereen is. Dat zou je gewoon even moeten uittesten of je er goed op reageert.

Doe jij aan intermittent fasting? Of heb je het wel eens geprobeerd? Ben benieuwd naar de ervaring van andere mensen, dus laat het me weten in een reactie:).

 • Wil je graag hulp om je doelen te behalen? Ik maak schema’s op maat met of zonder whats app coaching. Hier vind je meer informatie of mail naar cynthia@gymjunkies.nl . 
 • Ik zou het super leuk vinden als je je abonneert op mijn YouTube kanaal! Dat kun je hier doen:). 

handtekening cynthia houben

Je kunt me ook volgen via  InstagramFacebook , YouTube & Bloglovin’