Welcome

We are creative.

Follow us

Eetbuien? Read this…

cynthia houben

Eetbuien? Read this…

Eetbuien, ik heb ze maar zat gehad vroeger. Eigenlijk dagelijks als ik heel eerlijk ben, met name in periodes dat ik helemaal niet goed in mijn vel zat was eten mijn troost. Ik werkte van alles naar binnen in één keer, daarna voelde ik me schuldig en gaf ik over of ik nam me weer voor maandag écht te beginnen. Maar dat gebeurde nooit…

Zo ging ik van 60 kilo naar 80, naar 47 en weer naar 80. Verschrikkelijk! Nu ben ik al zeker 2 jaar van de extreme eetbuien af en heb ik een goede balans. Ik kan nog steeds makkelijk van alles naar binnen werken op een gezellige avond met vriendinnen, maar daarna ben ik er ook klaar mee. Schuldig voel ik me sowieso niet meer. Ik geniet van wat ik eet en daarna weer lekker gezond doen.

Omdat ik zoveel klanten begeleid die eetbuien hebben, maar ook enorm veel mails hierover krijg vond ik het heel interessant om me hier vorig jaar meer in te verdiepen. Waarom ontstaan ze nou en wat kun je er zelf tegen doen. In deze blog ga ik het over endorfine hebben, bij mij heeft het echt geholpen om meer te kijken naar waarom je eetbuien hebt i.p.v. alleen maar boos op jezelf worden. Daar help je jezelf echt niet mee.

FEEL GOOD DRUG

We voelen ons allemaal wel eens down en dan is het natuurlijk handig als je wat dingen zelf kunt doen om je weer beter te voelen. Meer endorfine in je lichaam zal ervoor zorgen dat je een stuk beter zal voelen. De eigenschappen die endorfine heeft zijn te vergelijken met de werking van morfine.

Morfine krijg je tegen de pijn en ook endorfine zorgt ervoor dat je minder gevoelig bent voor pijn, het stofje geeft je een aangenaam gevoel. Ze noemen het ook we de natuurlijke ‘ Feel good drug’, omdat ons lichaam het helemaal zelf aanmaakt! Maar we kunnen het ook op verkeerde manier verkrijgen, door bijvoorbeeld ongezond eten.

WAAROM EEN TEKORT AAN ENDORFINE KAN ZORGEN VOOR EETBUIEN.

Als je een tekort hebt aan endorfine in je lichaam ga je je down voelen. Je lichaam gaat dan op zoek naar een manier om zo snel mogelijk dit tekort aan te vullen. Je krijgt dan zin in zoet of vet eten. Ik las laatst dat dit komt omdat in de oertijd de mens dan trek kreeg door een endorfine tekort. Aangezien er toen alleen maar voedzaam eten bestond was dat alleen maar goed. Na het eten kreeg het lichaam dan weer een endorfine boost als beloning. Maar nu zijn we omringd met slechte voeding en geeft je lichaam nog steeds een beloning hiervoor met een stoot endorfine. Dus je bent down, je lichaam wil die endorfine boost dus snakt naar zoet of vet eten.

Je kent het wel, je voelt je rot en grijpt naar zoetigheid of vet eten, tijdelijk voel je je gelukkiger maar dit duurt niet lang. Door de slechte ingrediënten en voedingsstoffen ben je na een eetbui alleen maar verder van huis, voel je je nog depressiever en vaak kom je nog aan ook.

WANNEER MAAK JE ENDORFINE AAN?

Je maakt dit stofje aan bij activiteiten die je leuk vindt om te doen. Daardoor ga je de activiteiten steeds herhalen. Je voelt je namelijk euforisch, gelukkig en alsof je de wereld aan kan. Door het eten van bepaald voedsel wordt het stofje ook aangemaakt. Helaas is dit ook zo bij suikers en een vette hap. Bedrijven weten dit en maken hier slim gebruik van. Bij hun is natuurlijk ook bekend dat suikers en vetten de aanmaak van deze neurotransmitter stimuleert. Waardoor je dus steeds opnieuw die lekkere koekjes of snoepjes wilt eten. Je bent eigenlijk gewoon verslaafd geworden.

Je eet om jezelf tijdelijk gelukkig te maken. We voelen ons in eerste instantie goed als we iets lekkers eten, daarom eet je er veel te veel van, maar dan komt de crash. Altijd weer… het is dus echt maar tijdelijk geluk en dat moet je je goed beseffen. Het is een cirkel waar je inzit. En je kunt er alleen uit door te beseffen dat dit tijdelijk is en andere manieren zoeken om je endorfine aan te maken.

HOE KUN JE NOG MEER ENDORFINE AANMAKEN?

Er zijn gelukkig genoeg manieren om het op een gezonde manier aan te maken. Hieronder volgen er een aantal!

  1. Sporten. Als je sport maak je dit geluksstofje weer aan, mensen die al langere tijd sporten kunnen ook echt niet meer zonder. Ik vond het erg moeilijk in het begin mijn levensstijl om te gooien. Van niet sporten en slecht eten naar gezonde voeding en 5 á 6 keer per week trainen. Maar na een aantal weken/maanden kon ik niet meer zonder! Ik was verslaafd en deze keer niet aan eetbuien maar iets wat goed was voor mijn gezondheid. Ben je dus down of heb je geen zin om te trainen, ga dan juist! Je zult merken dat je je erna alleen maar gelukkiger voelt.
  2. Zonlicht. Je maakt hierbij vitamine D aan en door de aanmaak van vitamine D worden al je neurotransmitters gestimuleerd dus ook zul je meer endorfine aanmaken. Maak dus vaker een wandeling buiten. Zelf ga ik in de winter ook regelmatig onder de zonnebank, veel mensen denken dat de zonnebank slecht voor je is, maar als je dit met mate doet bevordert het alleen maar je gezondheid.
  3. Vitamine B. Alle vitamines B zijn belangrijk voor het stimuleren van serotine, endorfine en dopamine. Een tekort aan vitamine B kan zorgen voor problemen met je gemoedstoestand.
  4. Alles wat leuk is;)! Lachen, dansen, muziek luisteren, seks, verliefd zijn, eigenlijk alles wat jou een goed gevoel geeft zorgt ervoor dat je meer endorfine aanmaakt.
  5. Positief denken & meditatie. Ook positief denken en mediteren helpt bij je gemoedstoestand. Het is niet altijd makkelijk positief te denken, vooral als je leven niet gaat zoals je wilt. Ik heb het hier vroeger heel moeilijk mee gehad, was een erg negatief persoon, maar ik heb dit weten te veranderen en het heeft mijn geluk en mijn leven zoveel gebracht. Mediteren doe ik nu bijna dagelijks en dit zou voor iedereen goed zijn. Er is niks zweverigs aan, we leven in een drukke maatschappij waarin het ons allemaal goed zou doen om dagelijks een moment tot stilte te komen en rust in je hoofd te creëren.
  • Wil je graag schema’s op maat, met of zonder whats app coaching? Stuur me dan een mailtje voor meer informatie cynthia@gymjunkies.nl . 

Liefs, Cynthia

Je kunt me ook volgen via  InstagramFacebook , YouTube & Bloglovin’