Welcome

We are creative.

Follow us

Do you feel down? This is what helped me…

cynthia houben

Do you feel down? This is what helped me…

FOR ENGLISH SCROLL DOWN

Een tijdje geleden schreef ik een blog over dat het even niet zo goed met me ging. Dat hebben we allemaal wel eens en veel mensen weten niet hoe ze ermee om moeten gaan, wat ook logisch is want je wil je natuurlijk goed voelen! Nou heb ik niet de oplossing voor je, maar ik kan je wel vertellen hoe ik met die periode’s omga. Zo kan ik dus toch door met alles en voel ik me steeds beter.

 • Acceptatie. Dit is de eerste stap voor mij om me beter te voelen, want vechten tegen je down gevoelens maakt het alleen maar erger. Het is nou eenmaal zo, ik vecht er niet tegen. Ik huil als ik wil huilen, ik trek me terug als ik geen zin heb in mensen, ik accepteer de situatie. Zonder die gevoelens weet je ook niet wat echt geluk is, dus ik heb ze nodig. Het is niet goed of slecht, het is er gewoon. Het komt echt wel weer goed, maar acceptatie geeft je rust.
 • Ben open. Dit is voor veel mensen moeilijk, want we willen als maatschappij vooral laten zien dat alles heel goed gaat. Nou ik persoonlijk niet… kost me alleen maar meer energie om nep vrolijk te doen. Natuurlijk kun je in sommige situaties even niet anders, maar ben gewoon open en eerlijk naar de mensen die dichtbij je staan en als het gevoel langer duurt ook tegen je werk/school. Als mensen het weten houden ze er rekening mee en het zal je verbazen hoeveel mensen het snappen! Ook dit geeft weer rust:).
 • Schrijven. Als ik down ben dan geeft dat aan dat er iets is. We gaan onszelf vaak voorbij en hebben niet eens door dat er dingen zijn die niet goed zitten of dingen die anders moeten in ons leven. Ik ga veel schrijven als ik me zo voel, schrijf al mijn gedachtes op en dan kom ik vanzelf uit op iets waarmee ik blijkbaar zit. Ik kwam erachter dat er op het moment dingen zijn in mijn leven die ik niet meer leuk vind. Ik ben veranderd als persoon en ik ben erachter dat ik daar langzaam aan mee moet stoppen. Zo ook met bepaalde mensen.
 • Zoek hulp. Nadat ik erachter was wat er aan de hand was ben ik hieraan gaan werken. Toch bleef er een enorm verdrietig gevoel zitten en dit duurde al weken dus ik heb mijn regressie therapeut gebeld voor een afspraak. Je kunt zelf op zoek gaan naar iets wat je fijn vindt, maar ik vind regressie fijn, omdat er dan dingen boven komen vanuit je onderbewustzijn die je zelf vaak niet eens meer weet! Uit deze sessie kwam zoveel verdriet van vroeger, ik wist dus niet eens dat ik er nog mee zat. En nu ik weet wat me dwars zit kan ik het gaan verwerken.
 • Meditatie. Mediteren heb ik altijd moeilijk gevonden, ik had er geen tijd voor zei ik altijd of geen zin. Maar geen tijd is onzin, want tijd maak je voor dingen. Dus nu doe ik het iedere ochtend 15 minuten, het geeft me rust de hele dag door en ik merk dat ik veel minder gestresst ben sindsdien en meer in het nu leef. Die 15 minuten maken zo’n groot verschil als je zo de dag begint! Je kunt met guided meditation beginnen via YouTube. Meestal heb ik later op de dag nog 1 momentje dat ik even ga mediteren.
 • Ga de natuur in. Dit is ook zoiets waar ik nooit tijd voor had. Gek dat we nooit tijd maken voor de dingen die ons het meeste goed zouden doen:). Nu maak ik er dus tijd voor en het voelt heerlijk! Als ik ga wandelen doe ik dat met iemand of ook vaak alleen. Alleen vind ik het ook echt heerlijk, even weg van alles. Social media, andere mensen, dingen ”moeten”… het is fijn om gewoon te zijn. Te bestaan… en verder niks te hoeven. Ben niet bang voor je gedachtes, ookal komt er veel naar boven in stilte, dat is juist de bedoeling! Wegstoppen heeft geen zin, later komt het altijd weer boven. Je moet erdoorheen. Ik laat de gedachtes komen en gaan, maar blijf niet hangen op één gedachte.
 • Zoek mensen op waarbij je je goed voelt. Ik zie altijd 2 type mensen. Mensen die mijn energie wegtrekken en mensen die me energie geven! Je voelt het gewoon… als je bij iemand bent krijg je energie van die persoon of heb je het gevoel dat het je ”leegzuigt”. Zoek dus de mensen op die je energie geven en waarbij je je goed voelt. Zijn dat er weinig? Dan moet je ook gewoon even weinig mensen zien. Het zal je geen goeds brengen om met negatieve mensen om te gaan en vooral niet in een periode als het al slecht met je gaat.
 • Gun jezelf de tijd. Begin februari begon dit alles bij mij en we zijn nu 6 weken verder en nog steeds loop ik tegen dingen aan en gaat het nog niet helemaal lekker. Maar dat is een proces waar ik nu doorheen ga en wat er is gebeurd de afgelopen tijd op privégebied is niet niks. Dit moet ik de tijd geven en verwerken. Heb ik geen zin om mee te gaan feesten met vriendinnen dan zeg ik nee. Heb ik een week geen zin om mensen te zien dan zeg ik nee… Ik merk dat ik vooral geen energie heb voor grote groepen, dus ik spreek nu even vooral 1 op 1 af met mensen. Gun jezelf gewoon alle tijd, je blijft heus niet voor altijd met deze gevoelens zitten. Veel mensen zeggen tegen me, je moet gewoon leuke dingen doen en je depressieve gevoelens aan de kant zetten. Maar dat is wegstoppen en heeft tijdelijk zin. Ik heb besloten om het gewoon allemaal te voelen en me juist wel terug te trekken en ik doe nu alleen leuke dingen als ik er de energie voor heb.
 • Zie het als een groeimoment. We leven in een wereld van polariteit. Dus iets wordt gezien als goed of slecht, er wordt ons geleerd dat down gevoelens slecht zijn. Zo hoor je je niet te voelen en het moet zsm weg zijn! Zo denk ik er dus niet meer over, die momenten heb je nodig. Je hebt ze nodig om jezelf beter te leren kennen, want waarom voel je je ineens zo? Dan is er blijkbaar iets aan de hand. Je hebt ze nodig om te groeien als persoon. Als we altijd maar gelukkig zijn hoe kan je dan groeien? Hoe slecht ik me op bepaalde momenten ook voel, ik put altijd kracht uit het idee dat dit nodig is en ik hierna alleen maar meer over mezelf heb geleerd en weer nog verder kom in het leven daardoor.

 
e partying with my friends, I just say no. Do I not feel like meeting anyone for a week, I just say no. I’ve noticed that I especially lack the energy to be around a large group of people, so at this time I meet them one on one. Just give yourself as much time as needed, it is not as if you’ll always stay like this. A lot of people say that you just have to keep doing fun stuff and set aside your feelings of depression. But that would be hiding it a way, and this is only effective for a short while. I’ve decided to just feel everything there is to feel, and to isolate myself, and to only go out and do fun things when I sincerely feel better.

 • Consider it as a time of growth: We live in a world of polarity, So something is either good or bad. We are simply taught that being down is a bad thing, and that you aren’t supposed to be in a depressed state and it should go away as soon as possible. However, this is not how I see it anymore. You need those moments. You need them to really get to know yourself better, because why else would you suddenly have these emotions? Apparently there must be something going on. You need those feelings to grow as a person. If we would just always be happy, how can we experience growth? And no matter how bad I sometimes feel, I always find strenght in the idea that what I’m going through is needed, and I will only have learned so much more about myself afterwards, with which I can only come further in life.
 • There are a lot of other things that I do, but I will keep it at this before this blog gets too long. As I said before in my previous blog, you do not feel alone, because you aren’t alone. So many people suffer these same things, but only few speak about it. Just deal with your feelings as if they were waves leading you in the right direction. Sometimes you have periods of happiness, sometimes you have periods of unhappines, but that’s life and all of this serves a specific purpose. Just accept these different times and you will see that because of that acceptance, your feelings will only get better and you are stronger than you thought you were 🙂

  * Translated by Ben Landvreugd 

  Love,

  You can follow me on Bloglovin’, Facebook & Instagram