ALTIJD TE DRUK? MET DEZE TIPS NOOIT MEER

altijd te druk tips voor meer rust

Ken je dat… dat je zoveel wil bereiken, je to-do-list geen lijstje meer is, maar een heel boekwerk en je het gevoel hebt dat je overloopt? Dat gevoel heb ik heel lang gehad. Altijd te druk en voor je gevoel komt er nooit iets af. 

Altijd te druk

Als je altijd te druk bent, komt er inderdaad ook nooit iets af. Je doet alles tegelijk en daardoor doe je alles ook maar half. Je hebt dan het gevoel dat je een race aan het doen bent die je nooit wint. Ik heb dit jarenlang gehad en op een gegeven moment besefte ik dat ik het echt anders moest gaan doen. Als je altijd hetzelfde blijft doen en een ander resultaat verwacht, dan is dat gewoon niet zo slim kwam ik achter ;).

Het is eigenlijk zo logisch, maar toch veranderen we dingen in ons leven niet zo snel. We zijn gewend om dingen al jaren op een bepaalde manier te doen en verandering vinden we vaak lastig. Maar je krijgt geen ander resultaat als je dit doet! Je leven zal over een aantal jaar nog steeds hetzelfde zijn. Je zal echt de keuze moeten maken om het deze keer anders te gaan doen.

Wat bij mij heeft geholpen is de kleine dingen aanpassen. We denken vaak dat het groot en drastisch moet zijn, maar dat is niet zo. Onze kleine dagelijkse gewoontes aanpassen is de sleutel. Zo creëer je een nieuw leven, een nieuwe mindset en meer rust.

Altijd te druk? Dat gevoel zal je niet meer hebben als je de volgende tips opvolgt!

Maak een to-do-list van slechts 1 tot 3 taken per dag

Dit was een wereld van verschil! Mijn to-do-list begon vroeger met één klein lijstje. Daar kwamen steeds meer dingen bij en op een gegeven moment lag de hele tafel vol met notitieblaadjes. En alsof dat nog niet genoeg was, had ik in mijn telefoon ook nog een stuk of 100 notities staan. Ik kreeg de lijst uiteraard nooit af, dus ik had geen voldoening aan het einde van de dag. Ik voelde alleen maar stress als ik alles zag liggen.

altijd te druk tips voor meer rust

Het voelt goed als iets gedaan is en je het door kunt strepen, toch? Maar als je daarna nog 10 dingen erop hebt staan, voel je je niet voldaan maar juist rot. Ook al zijn er die dag 3 dingen weggestreept. Een TE lange to-do-list is gewoon onrealistisch. Stel prioriteiten en ga terug naar één taak en maximaal 3 taken per dag. Je krijgt op die manier veel meer gedaan in één week en je voelt je iedere dag fijn omdat het je is gelukt! Als je iedere dag één taak af kunt krijgen, moet je nagaan wat er dan in een jaar is gebeurd!

Vertrouw erop dat je belangrijke dingen onthoudt

Als je bang bent om iets te vergeten, omdat je to-do-list normaal heel erg lang is, dan snap ik je helemaal. Daar was ik ook bang voor. Ik had liever heel veel lijsten liggen, want zogenaamd gaf me dat het gevoel dat ik alles onder controle had, maar dat was niet zo. Je hoofd zit juist vol van al die lijstjes die je overal weer tegenkomt. We maken alles zooo belangrijk, terwijl er maar heel weinig dingen echt belangrijk zijn. We hebben het voor ons gevoel ontzettend druk, omdat we zoveel moeten van onszelf. Kijk nou eens echt goed naar je leven, wat ”moet” jij van jezelf en kun je eigenlijk best een keer laten gaan? En besef je ook dat het leven draait om genieten en gelukkig zijn. Het draait er niet om dat je zoveel mogelijk gedaan krijgt.

Terug naar het moment

Dit veranderde alles voor mij. Ik leefde nooit in het moment. Ik was altijd ergens anders met mijn gedachtes. Als ik in de auto zat was ik al bezig met wat ik later die dag moest doen. Welke boodschappen moest ik nog halen? Welke whats appjes moest ik nog beantwoorden. Als ik gezellig naar de bioscoop ging of netflix keek, dwaalde mijn gedachtes ook weer af. Als ik aan het koken was, dacht ik aan andere dingen en brandde er vaak wat aan. Als ik met iemand in gesprek was, dwaalde mijn gedachtes ook wel eens af naar een ander moment of was ik al aan het nadenken wat ik wilde zeggen. Hoe vaak leef jij in het moment?

Als je nooit in het moment leeft, wat bijna niemand doet, dan voel je vaak stress. Je doet in je hoofd 10 dingen tegelijk en bent all over the place. Als je je bewustzijn terugbrengt naar het ”nu”, komt er rust. Doe de taak die je aan het doen bent met alle aandacht en focus. Ben echt in het hier en nu. Je hoeft er weinig voor te doen, alleen te focussen op wat je aan het doen bent. Stress, spanning, de druk die je normaal voelt verdwijnen als sneeuw voor de zon.

altijd te druk tips voor meer rust

Dit is het enige moment dat tastbaar is

Het afgelopen jaar heb ik getraind om in het moment te leven. In het nu is er niks anders dan gewoon zijn. Lees je deze blog dan doe je dat met al je focus, letter voor letter en woord voor woord. Voer je een gesprek? Dan ben je met heel je bewustzijn aanwezig. Sta je onder de douche? Dan focus je je op het geluid van het water en hoe het water voelt op je huid. Gedachtes verdwijnen en zo train je dit bij alles wat je doet in je leven.

Je hoeft nergens naartoe, je hoeft niks anders te doen, je bent gewoon hier en nu… je bent in het enige moment dat telt. Het enige moment dat tastbaar en echt is. En de rest van de wereld is er even niet meer. Wauw, wat een rust ervaar ik in mijn leven sinds ik dit train. En wat flowt alles! Alles in mijn leven gaat juist meer vanzelf en stress voel ik niet meer. Als ik een gevoel van onbehagen krijg of teveel gedachtes heb herken ik het meteen en weet ik dat ik niet in het ”nu” zit. Dus verleg ik mijn focus en aandacht weer naar het moment.

Je gaat in het begin continue op en neer, dat is normaal! Word dan niet gefrustreerd, want elke keer dat je je er bewust van bent is een geweldig moment. Adem diep in en geniet van dit moment, waar je ook bent. Je bent weer bewust en ben daar trots op. Zie het als iets leuks om te trainen en na verloop van tijd gaat het steeds meer vanzelf en wordt het je nieuwe staat.

Als je nog meer tips hebt om geen stress of druk meer te voelen, zet ze dan in een reactie hieronder zodat iedereen mee kan lezen! En als je iets aan deze blog had of vragen hebt laat het me vooral ook hieronder weten :). 

cynthia houben, handtekening

Je kunt mij ook volgen via:

InstagramFacebook , YouTube & Bloglovin’

Comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.