Welcome

We are creative.

Follow us

Alleen op reis… 7 levenslessen die ik daar heb geleerd!

sardinie, alleen op reis, cynthia houben, reizen, italie

Alleen op reis… 7 levenslessen die ik daar heb geleerd!

Vorige week ben ik naar Sardinië vertokken voor 6 dagen, helemaal alleen! Dit was voor mij de eerste keer dat ik alleen op reis ging en ik had gemengde gevoelens. Nu weet ik dat veel mensen het niet eng zouden vinden om alleen op vakantie te gaan. Maar voor mij ligt dat anders…een half jaar geleden zei ik nog dat ik echt never nooit niet alleen op reis zou gaan. Het was één van mijn grootste angsten!

sardinie, alleen op reis, cynthia houben, reizen, italie

Waarom alleen op reis?

Ken je dat je hoofd loopt over en thuis kan je gewoon maar niet tot rust komen. Ik werk ook nog eens vanuit huis, dus als ik thuis ben heb ik vaak nog een soort gevoel van werkdruk. Het lukte me gewoon niet om even tot mezelf te komen, terwijl ik het zo hard nodig had.  Vorige week besloot ik eigenlijk in een opwelling om het gewoon te doen. Weg naar het buitenland, mijn hoofd leegmaken, minder werkdruk en tot rust komen.

sardinie, alleen op reis, cynthia houben, reizen, italie

Sardinië/Alghero

Ik was meteen verliefd op het eiland Sardinië. Het is zeker geen klein eilandje, na Sicilië is het het grootste eiland van de Middellandse zee. Het heeft ongeveer 1,65 miljoen inwoners. Ik verbleef in de stad Alghero. De stad heeft een rijke historische geschiedenis en dat zie je overal terug. In de 14e eeuw werd Alghero ingenomen door de Catalanen uit Spanje. Ongeveer 200 jaar geleden kwam  de stad weer in handen van Italië, maar je ziet overal nog de Spaanse invloeden terug. De stad wordt dan ook wel ” klein Barcelona” genoemd.

sardinie, alleen op reis, cynthia houben, reizen, italie

Wat heb ik geleerd van de cultuur en over mezelf?

Teveel om op te noemen, deze blog werd zo lang dat ik het in moest korten wat de belangrijkste lessen waren voor mij.

Niet meer nadenken… gewoon zijn.

De eerste dag dacht ik nog best veel na, vooal omdat ik angst had om alleen op reis te zijn. Maar al vanaf de 2e dag begon ik gewoon te zijn. Compleet in het moment. Niks hoeft, alles mag. Ik heb expres geen activiteiten ondernomen of deed moeite om mensen te ontmoeten. Ik wilde alleen met mezelf kunnen zijn. Bijna niemand kan dat in onze maatschappij, we zijn zo bang om ons alleen te voelen. Dat we zelfs op momenten dat we alleen zijn muziek, tv of onze telefoon nodig hebben. Ik heb urenlang gelopen zonder te weten naartoen en op mooie plekjes gerelaxt. Ik voelde me één met de natuur.

Haast niet, geniet.

De mensen op Sardinië genieten echt van het leven. Ik heb in mijn hele vakantie niemand zien haasten. Wat een groot verschil met onze maatschappij. Vroeger was ik erg gehaast en gestresst. Als ik nu wel eens een deadline heb of te laat ben dan is dat maar zo. Je kunt er niks aan veranderen door te haasten dan gaat er alleen maar meer mis. Maar soms betrap ik mezelf er thuis nog op. Hier herinnerde de bevolking me er weer aan dat het leven draait om geluk en rust.

sardinie, alleen op reis, cynthia houben, reizen, italie

Vriendelijkheid tegenover elkaar.

Ze praten hier amper engels maar ze zijn allemaal enorm vriendelijk. Iedereen lacht naar elkaar op straat en begroet je. Als ik in Nederland lach naar iemand of hoi zeg, dan kijken de meeste mensen me nors aan , met een blik van ‘ ken ik jou’? Toch blijf ik het lekker doen ;). Ook vind ik dat weinig mensen in Nederland elkaar kunnen tolereren. Ik voelde me hier meer connected met de mensen terwijl ik niet eens met ze kon praten.

Alleen zijn is niet erg.

Ik heb op de 2e dag een momentje gehad van eenzaamheid. Het is laagseizoen en ik heb geen toerist gezien, de bevolking sprak ook geen Engels. Dus ik was echt compleet alleen. Elke minuut van de dag. Wanneer maak je dat nou mee in je leven, dat je 6 dagen lang niemand ziet en spreekt, hooguit een korte hallo of dag. Dat moment van eenzaamheid voelde raar, maar ik liet het gebeuren. Negatieve emoties krijgen alleen kracht als je ze dat geeft. Na een paar uurtjes begon het stil te worden in mijn hoofd. Het leek wel een lange meditatie, amper gedachtes meer en ik voelde me ineens intens gelukkig. Door door het gevoel heen te gaan heb ik er geen lading aangegeven en kon ik weer genieten.

Ik voel me sterker dan ooit.

toen ik jonger was was ik heel erg afhankelijk, vooral van mijn  vriendjes. Ik wilde dat zij mij gelukkig maakte. Maar dat is geen echt geluk. De afgelopen jaren ben ik zo enorm gegroeid en heb ik geleerd dat niemand jou gelukkig kan maken, dat kun je alleen zelf. Daarom lopen zoveel relaties stuk. Met Dennis heb ik een relatie waarin we elkaar compleet vrij laten en ons eigen geluk maken. Maar alleen op vakantie was een ander verhaal, pfff ik wilde het liefst met hem. Want ik was dus bang dat ik me alleen daar niet kon vermaken of me depressief zou gaan voelen. Maar het tegendeel is waar! Ik was zo gelukkig en besefte me dat ik mijn geluk nu echt nergens meer vanaf hangt, het zit in mij.

Het maakt me niets meer uit wat mensen denken.

De afgelopen jaren heb ik steeds meer geleerd om mij niks aan te trekken van wat mensen van me denken.  Door steeds weer mezelf open te stellen naar jullie, begon dat weg te gaan. Als je veel volgers hebt moet je op een gegeven moment wel. Anders kun je dit werk niet doen als je je wat aantrekt van negatieve reacties. Toch ben ik ook maar mens en heb ik ook nog onzekerheden en ben ik soms nog bang wat iemand denkt. Ik ben hier elke dag alleen uit eten gegaan. Als je me ooit had gezegd dat ik dat zou doen had ik je niet geloofd. Iedereen zit met een groepje en ik ging alleen aan een tafeltje zitten. Maar het interesseerde me niks, het was juist heerlijk! Ik had een goed boek een mooi uitzicht, heerlijk eten en een lekkere cocktail. Wat voelde dat als een overwinning dat ik dit ook heb gedurfd.

Angst zit in je hoofd.

Angst is niet echt, gevaar daarentegen wel. Maar wanneer zijn we nou echt in gevaar? We creëren een angst in ons hoofd door veel te veel na te denken. Als je mijn vlog hebt gezien heb je gehoord dat ik de 4 dagen voor ik vertrok dagelijks veel heb gehuild. Ik was doodsbang, alleen op reis was al mijn hele leven iets wat me verschrikkelijk leek. Maar ik wist dat het in mijn hoofd zat, dus ik ging door de hyperventilaties heen en accepteerde dat ik me zo voelde, maar hoe dan ook, ik zou gaan! Nu weet ik nog meer dan ooit dat angst helemaal niks is om bang voor te zijn. Het is maar een gevoel. En je overwint het alleen door je angst recht in de ogen aan te kijken. Ik heb nu het gevoel dat ik echt alles kan.

Boek via mijn link op booking.com en je krijgt na je verblijf 10% terug!

Je kunt me ook volgen via  InstagramFacebook , YouTube & Bloglovin’

fitchef, fitchef turbo, eiwitrijke recepten, tips afvallen