Welcome

We are creative.

Follow us

5 tips om stress te verminderen

5 tips om stress te verminderen

In de westerse maatschappij is bijna iedereen druk. Je vliegt van hot naar her en je voelt je continue overprikkeld. Je MOET voor je gevoel heel veel en je bent niet meer te genieten. Als je dit ervaart dan is het tijd om een stapje terug te doen.

We willen vaak geen stap terug doen, omdat dat voelt als falen en je wil graag door. Je wil alles doen en dat wil je ook goed doen. Als hsp’er ervaar je dit extra erg en ook ik ervaar dit regelmatig in mijn leven. Nu vind ik mijn werk erg leuk en dan heb ik het vaak niet door als ik over mijn grens heen ga. Of misschien wil je iedereen tevreden houden en vergeet je daarbij jezelf.

Het is heel belangrijk om dit op tijd door te hebben om een burn out of depressie te voorkomen. De signalen die ik vaak krijg van mijn lichaam zijn bijvoorbeeld: erg prikkelbaar, snel geïrriteerd, continue bezig zijn, slecht slapen, spanning in je lichaam, zin in ongezond eten, lichamelijke klachten zoals hoofdpijn en duizeligheid . Maar ook je wat meer down voelen dan normaal is een teken dat je teveel van jezelf vraagt.

Hoe creëer je meer rust?
  • Mediteren

Meditatie helpt mij om weer tot mezelf te komen. Ik had hier nooit de rust voor, maar dat is onzin je bent gewoon onrustig waardoor het moeilijker gaat. Maar juist omdat je onrustig bent heb je dit nodig! Elke ochtend en soms tussendoor mediteer ik even 15-20 minuten. Als je het nog nooit gedaan hebt kun je beginnen met 10 minuten en eventueel op YouTube of met een app guided meditation volgen. Ik doe het nu met een meditatiemuziekje, zittend op bed en dan ga ik op mijn ademhaling letten. De gedachtes laat ik komen en weer gaan. Focus er niet op, laat ze gewoon voorbij komen zonder er een betekenis aan te geven. Door je ademhaling te controleren en je gedachtes rustig weg te laten varen kom je helemaal tot rust. Dit maakt echt een groot verschil voor de rest van de dag!

  • Prioriteiten stellen

Ik wil graag ja tegen alles zeggen, alles van mijn werk en sociale leven vind ik leuk. Maar als ik realtisisch ben dan kan dat gewoon niet. We hebben allemaal maar 24 uur en je moet gaan kijken wat echt belangrijk is voor je. Waar wil je die tijd aan spenderen en hoe ga je tijd voor jezelf inplannen. Want ook tijd alleen is super belangrijk. Dit vergeet ik de laatste tijd wel eens, maar als ik het genoeg doe raak ik niet overprikkeld. Vergeet ik het, dan merk ik dat meteen.

 

  • Tijd alleen

Wanneer heb je écht tijd alleen? Helemaal voor jou, zonder andere mensen, zonder verplichtingen… gewoon doen waar jij op dat moment zin in hebt. Ik heb gemerkt dat het er weer bij inschoot. Ik was continue onderweg, met mensen, met mijn werk bezig en tijd alleen had ik bijna niet. Nu ben ik het weer gaan inplannen in mijn agenda. Plan een dagdeel of hele dag in waarin je gewoon mag doen waar je zin in hebt. Doe dit dan ook echt want dat gaat een wereld van verschil maken!

relax, stress verminderen, ontstressen

  • Laat je perfectionisme los .

Ik ben erg perfectionistisch, alles moet goed zijn en als iets anders loopt kan ik van slag zijn. Vooral wat mijn bedrijven betreft. Nu ik dat weet van mezelf ben ik hier veel mee bezig. Als alles perfect moet zijn ( wat is perfect?) dan hou je jezelf vaak tegen. Ook sta je je geluk in de weg, dingen leren loslaten voelde voor mij ongemakkelijk, maar nu steeds fijner! Komt het vandaag niet af, dan toch niet. Morgen weer een dag. Ik besefte me dat altijd druk zijn niet betekent dat je een fijn en productief leven hebt. Ik voelde me juist vaak overprikkeld, moe en futloos. Het is toch veel fijner als je leert de tijd te nemen voor dingen, dan ben je productief maar je bent ook gelukkig en hebt meer rust.

 

  • Geniet, neem het leven niet te serieus.

Ik betrap mezelf hier wel eens op. Dat ik alles veel te serieus neem. Gelukkig heb ik de afgelopen jaren veel geleerd om echt te genieten en alles met een lach te nemen. Maar af en toe voel ik het weer en dan merk ik ook dat ik gestresst word en ongelukkig. En we streven toch allemaal naar geluk? Stress is het niet waard en daarom is het zo belangrijk dingen los te kunnen laten. Gaat er iets mis, lach erom het komt heus wel weer goed. Heb je een tegenslag? Accepteer het en weet dat er altijd weer betere tijden aankomen. Dat is het leven, we hebben allemaal goede en slechte tijden. De kunst is om aan die slechte tijden niet teveel gevoel te geven. Accepteren is stap 1 en daarna kijk je naar wat je eraan zou kunnen veranderen om het beter te maken. Geniet zoveel mogelijk van het leven en maak je er niet te druk om.

 

Je kunt me ook volgen via  InstagramFacebook , YouTube & Bloglovin’

Ben je op zoek naar schema’s op maat met of zonder whats app coaching? Stuur mij dan een mailtje voor onze opties en prijzen! Mail naar Cynthia@gymjunkies.nl . 

fitchef, fitchef turbo, eiwitrijke recepten, tips afvallen