Welk masker draag jij?

by

Welk masker draag jij? Ben je helemaal jezelf of probeer je nog aan verwachtingen van anderen te doen? Leef je het leven dat je wilt of volg je het pad van een ander? We zijn allemaal bezig, bewust of onbewust, om iemand anders gelukkig te maken. Je ouders, je vriend of vriendin, je leraren, je vrienden of je baas. Maar we vergeten vaak wat we zelf willen en staan daarbij dus ons eigen geluk in de weg. 

Begrijp me niet vekeerd, het is goed om anderen gelukkig te willen maken. Of rekening te houden met iemands gevoelens. Maar toch blijft het het allerbelangrijkste om jezelf op één te zetten. Veel mensen spelen continue een rol naar de buitenwereld. En dat is ook niet zo gek, we leven in een maatschappij waarin dat normaal is. Een moeder hoort bijvoorbeeld altijd zorgzaam te zijn, een student moet het goed doen op school, een bekende Nederlander hoort er altijd goed uit te zien en ga zo maar door. Maar het zijn ook maar mensen… niemand voldoet aan het cliché van iets of iemand. Zelf ben ik een fitgirl volgens anderen, logisch want ik sport veel, eet gezond en blog daarover. Maar als je zo genoemd wordt, komt dat met bepaalde verwachtingen. Bijvoorbeeld dat een fitgirl niet rookt, geen alcohol drinkt en altijd zin heeft om te sporten en gezond te eten. Maar ik rook wel eens op gelegenheden, ik drink wel eens alcohol en ik  ben de balans ook wel eens kwijt met voeding.

Ik vertel die dingen ook gewoon in mijn blog of op social media, omdat ik geen masker meer op wil. Ik wil gewoon kunnen zijn wie ik ben, ongeacht wat andere mensen van me verwachten. Want alle mensen in je leven verwachten wat anders van je, dus je kunt ze niet allemaal pleasen. Je kunt alleen gelukkig zijn als je doet wat je écht wilt. En de mensen die van je houden, zullen altijd van je houden.

Ik heb ook gemerkt dat het met grenzen stellen te maken heeft. Vaak laten we dingen toe in vriendschappen of relaties of dat nou privé of zakelijk is, die we eigenlijk niet willen. Eigenlijk zegt je onderbuik gevoel al dat je iets niet fijn vindt. Maar als iemand iets aan je vraagt en je hoort dan ja te zeggen, doe je het ook maar. Omdat iemand anders of de maatschappij dat verwacht. Misschien krijg je een baan aangeboden die meer betaalt en meer status heeft, maar je gevoel zegt sterk dat je het niet moet doen. Toch doe je het, omdat iedereen je voor gek zou verklaren als je het niet zou doen. Uiteindelijk eindig je met meer geld, maar waarschijnlijk doodongelukkig. En is geluk nou niet wat we uiteindelijk steeds zoeken met materiële dingen of succes? Geluk heeft daar niets mee te maken, maar daar schrijf ik nog een keer een blog over ;).

Het kan ook zijn dat je gevoel al lange tijd zegt dat je weg wil bij je partner. Maar omdat je hem/haar geen pijn wilt doen, blijf je maar in de relatie. Ook dit is weer een voorbeeld van dat je niet voor jezelf kiest. Ja dit kan je voor even volhouden, maar niet voor de rest van je leven. Op een gegeven moment gaat dat masker, die rol je opbreken en kan je het niet langer meer. Alsnog stop je met die nieuwe baan of stop je met de relatie. Alleen door al die tijd en energie die het je heeft gekost ben je nu zelf doodongelukkig en maak je misschien daardoor ook andere mensen ongelukkig. Want iemand die zich rot voelt, kan een ander niet helpen of van iemand anders houden.

Egoïstisch zijn wekt in onze samenleving een negatief gevoel op. Want als je dat bent, ben je iemand die niet aan andere mensen denkt en alleen maar doet wat jij wil. Maar je mag best voor jezelf kiezen en daarbij anderen waarderen en respecteren. Er is een verschil tussen die twee. Nu ik meer voor mezelf kies en doe wat ik wil, help ik juist veel meer mensen! Omdat ikzelf gelukkiger ben, kan ik anderen helpen en liefde tonen. En ik ben er nog niet, dit blijft een leerproces. Maar gelukkig heb je heel je leven om te blijven leren:).

De laatste jaren ben ik gaan inzien dat mezelf op 1 zetten het allerbelangrijkste is als je gelukkig wilt zijn. Op je intuïtie afgaan, naar je gevoel luisteren en voor jezelf kiezen. Mijn hele leven is erdoor veranderd, op alle vlakken. Je verstand is ook belangrijk en je moet zeker niet altijd alleen maar op gevoel afgaan. Maar we zijn vergeten dat je gevoel ook belangrijk is. Die balans is weg, want er wordt ons continue verteld dat je verstandig moet zijn. Met bepaalde dingen in je leven is je gevoel zo sterk dat je eigenlijk wel weet wat je moet doen. Gevoel is net zo belangrijk als verstand, probeer die balans terug te vinden en je zult zien dat je veel gelukkiger wordt.

Liefs, Cynthia

Je kunt me ook volgen via Bloglovin’, Facebook & Instagram


Voor voedings- en trainingsschema’s + online coaching kun je mailen naar cynthia@gymjunkies.nl 

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *